Weet jij al wat je doet met je loopbaanbudget?

Per 1 juli 2015 hebben alle professionals in de sector Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening budget om zelf in te zetten voor ontwikkeling. Met dat budget kunnen zij zich verder ontplooien, zodat ze beter kunnen meebewegen met alle veranderingen in de samenleving, op de arbeidsmarkt en in hun werkveld. Weet jij al wat je doet met je loopbaanbudget?

Het idee is dat je je talenten goed benut, steeds op de goede plek zit of ernaartoe beweegt. Hiermee loopt Welzijn en maatschappelijke dienstverlening voorop bij de andere sectoren. Een goede optie voor de besteding van het budget is het volgen van een opleiding of training. Maar welke opleiding past bij jouw ontwikkelvraag? Wat draagt bij aan het verbreden van jouw loopbaanmogelijkheden? Waar begin je met zoeken of ga je alleen af op het enthousiaste verhaal van een collega? Je kunt je geld maar een keer besteden!

Hoe kun je een training vinden die bij je past?

Vraag jezelf goed af: wat wil ik bereiken met het volgen van een scholing/training of opleiding? Wat moet je anders, kunnen, weten of doen na afloop van de scholing. Zijn er bijvoorbeeld Wmo-competenties die je wil versterken? Waar zie je kansen voor de toekomst? Kies ook de studievorm die bij je past. Hoe leer jij het meest effectief? Door te studeren, oefenen, reflecteren, met anderen uit te wisselen?

Zoeken op de website bijscholing Wmo

Een goede hulp bij het zoeken is de website bijscholingwmo. Hier vind je een ruime hoeveelheid opleidingen en trainingen binnen het spectrum van de Wmo. Je kunt zoeken op thema, op beroepsgroep, sector of op opleidingsniveau. Voorbeelden van thema’s zijn: ondernemend werken, persoonlijke ontwikkeling en wijk-/gebiedsgericht werken. In de beschrijving vind je informatie over studieduur , het  resultaat van de bijscholing en de ervaringen van anderen. Bij gecertificeerde opleidingen staat dit in de beschrijving. Deelnemers kunnen hun een beoordeling bij de beschrijving plaatsen zodat je gebruik kunt maken van hun ervaringen. Zo kun je een reactie van je collega vergelijken met de reactie van een collega uit een ander deel van het land.

Op deze manier kun je voor jezelf een weloverwogen keuze maken om je loopbaanbudget in te zetten en wordt je budget optimaal besteed.